Servicen

I Sebbholmen EcoCamp kan du övernatta i en liten stuga med havsutsikt eller i ett Tentsile-tält, som är upphängt mellan träd. Du kan simma vid naturstranden eller hyra en kanot, en kajak eller en roddbåt och bekanta dig med Skärgårdshavets glittrande fjärdar, vikar och sund.

Fiskarbyn Rosala, med anor från vikingatiden, ligger endast ett stenkast från Sebbholmen. I Rosala vikingacentrum kan du bekanta dig med utställningar om Finlands och skärgårdens vikingatida historia. Du kan också delta i vikingaprogram. I vikingacentret finns ett café, och där kan man också hyra cyklar. Sommartid ordnas det dagsutfärder till Bengtskärs fyr.

Till Rosala vikingacentrum hör förutom utställningar också rekonstruerade vikingatida byggnader, såsom en hövdingahall och en farmansgård. Man kan delta i vikingalekar och spel och pröva vikingatida hjälmar och svärd.

Några kilometer från byn, på norra sidan av Rosala-ön, finns ett bageri och ett ölbryggeri. Där finns också butiken och restaurangen Rousal Brygghus, som är öppen sommartid. Brygghusets öl finns också till salu i andra caféer och i butiken i Hitis.

Sevärdheter i området är jättegrytorna på Nötholmen och sandstranden vid Gröndalen. Gröndalen ligger ca. 5 km från Rosala byn mot Hitis-hållet.

Grannbyn Hitis ligger ca. 9 km från Rosala by. För att komma till Hitis kör man över en bro vid Kyrksundet. Invid bron finns en gammal kapellplats från 1200-talet. Under vikingatiden, då platsen kallades Örsund, låg en hamn och en handelsplats vid sundet. Arkeologiska utgrävningar utfördes vid Kyrksundet på 1990-talet, men inga synliga fornlämningar finns kvar.

I byn Hitis finns en gammal träkyrka från 1680-talet. Där finns också ett bibliotek, som håller öppet ett par dagar i veckan. I biblioteket finns hantverksboden Made in Hitis. Bybutiken Holmströms lanthandel är öppen året om och har också ett café. Caféerna Café Kardemumma och Backom café är öppna under sommaren.

Byaföreningarna i Hitis och Rosala ger ut en broschyr, som berättar om servicen i området. Broschyren finns på adressen www.hitisbyaförening.fi/byastigen

Vacker natur
Sebbholmen EcoCamp är belägen i ett naturskönt område, endast ett stenkast från den gamla fiskarbyn Rosala, som har anor från vikingatiden.
Mångsidiga aktiviteter
Du kan vandra på hjortstigar under knotiga tallar. Mellan träden skymtar havet, dit du kan gå för att ta dig ett dopp, för att paddla eller kanske för att meta.
På naturens villkor
Området och servicen är planerade på naturens villkor för att besökarnas fotavtryck skall bli så skonsamt som möjligt. Hela familjen kan med gott samvete njuta av lugnet och friden i det unika skärgårdslandskapet.